Μεγάλη οικολογική καταστροφή δημιούργησε, η ανεξέλεγκτη παροχέτευση των μολυσμένων υδάτων από τις πλημμυρισμένες παραλίμνιες περιοχές της Κάρλας στον Παγασητικό, μέσω των ανοιχτών υδατοφραγμάτων.
Του Άγγελου Αγραφιώτη
Συμβούλου Διαχείρισης Κρίσεων – Γενικού Διευθυντή της A&K Risk Management Consulting
Πολιτευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Μαγνησία
Ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετέφερε ψευδώς τον ισχυρισμό πως «τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, οφείλονται σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες (από το τμήμα Ιχθυολογίας του Παν. Θεσσαλίας), στο γεγονός ότι πρόκειται για ψάρια του γλυκού νερού (λιμναία) που δεν αντέχουν την αλατότητα της θάλασσας και για αυτό πεθαίνουν».
Όπως όμως αποδείχτηκε δημοσιογραφικά, τα ψάρια που εκβράστηκαν στον Παγασητικό και μόλυναν τις ακτές του, ήταν νεκρά πριν καν μπουν στη θάλασσα, αφού φωτογραφίες της δημοσιογραφικής ομάδας του Thenewspaper τα δείχνουν νεκρά στο υδατόφραγμα. Αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα λοιπόν, πως τα ψάρια αυτά νεκρώθηκαν από μολυσμένα ύδατα στο περιβάλλον που ζούσαν, και νεκρά οδηγήθηκαν στον Παγασητικό.
Εκτός των αποκρουστικών εικόνων με τα νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας, απαξιώνοντας την πόλη μας και καταστρέφοντας τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει τελευταία από τη δημοτική αρχή για αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος,
μεγάλη ζημιά θα προκληθεί στο ζωικό βασίλειο του Παγασητικού, πλαγκτόν, ψάρια, μικροοργανισμοί, από τα μολυσμένα ύδατα που χύνονται ανεξέλεγκτα σε αυτόν.
Ποια θα ήταν η λύση
Ως προτεινόμενη λύση προκρίνεται η τοποθέτηση υδατοφράγματος – δίχτυ – πολύ πριν την εκβολή στον Παγασητικό, συγκέντρωσης και απομάκρυνσης των φερτών υλών (νεκρά ψάρια-νεκρά ζώα κ.α) και στη συνέχεια η χημική καταστροφή τους, όπως ακριβώς γίνεται και με τα νοσοκομειακά απόβλητα. Μάλιστα στην περιοχή μας δραστηριοποιείται σχετική μονάδα επεξεργασίας νοσοκομειακών αποβλήτων, αλλά θα μπορούσε να στηθεί και κινητή μονάδα πλησίον του φράγματος.
Στη συνέχεια τα νερά και χώματα που θα περνούσαν από το δίχτυ με κατεύθυνση τον Παγασητικό, θα διαβρεχόταν με ειδικά χημικά εξουδετέρωσης των φυτοφαρμάκων κλπ βλαβερών ουσιών, και έτσι τα νερά θα κατέληγαν όσο γίνεται καθαρά στον Παγασητικό.
Κανένα μέτρο από αυτά δεν ελήφθη και έτσι η περιφέρεια με την αδιαφορία της, κατέστρεψε εντελώς την πόλη του Βόλου και τον όμορφο κόλπο του Παγασητικού με την ανεξέλεγκτη παροχέτευση τόνων μολυσμένου νερού στη θάλασσα.
Διαβάστε ακόμη:Σοκ: Έθαβαν παράνομα τα νεκρά ψάρια στο Διμήνι – Έφοδος Μπέου και «γαλλικά» στον Κουρέτα – (VIDEO)
Διαβάστε ακόμη: Η αντιπεριφερειάρχης έδωσε σανό στους Βολιώτες, δείχνοντας μια πλαστική βάρκα με μηχανή, ως “Ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος” που θα τους σώσει
Η κακή εξέλιξη της κρίσης αυτής και οι λόγοι
Ο κ Κουρέτας προκρίθηκε στις περιφερειακές εκλογές ως καλύτερη λύση από τον απερχόμενο κ Αγοραστό, ο οποίος είναι ήδη υπόδικος για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη.
Θα περίμενε κανείς από τον κ Κουρέτα ως πανεπιστημιακός, να έχει μια διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική προστασία και ασφάλεια των πολιτών.
Αντίθετα ο ίδιος με τις κινήσεις του, απέδειξε πως δεν διαφέρει από τους πολιτικούς «παλαιάς κοπής». Τους πολιτικούς των διορισμών ημετέρων κλπ…κλπ… Οπότε κάθε ελπίδα πλέον εξέλιπε, και η απογοήτευση δεν άργησε να έρθει.
Από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο νέος περιφερειάρχης, ήταν ο διορισμός στη θέση του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας, ενός αποστράτου αντιστρατήγου του στρατού, με πλούσιο βιογραφικό στην στρατιωτική τέχνη.
Όμως εδώ δεν κάνουμε πόλεμο για να χρειαζόμαστε στρατηγό του στρατού…
Χρειαζόμαστε στελέχη με γνώσεις και εμπειρία στο πεδίο, για να κατορθώνουν να προβλέπουν και να επιδιορθώνουν άμεσα τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να προκύπτουν από σεισμούς, πλημμύρες, χιόνια, πυρκαγιές κ.α.
Και όταν επί 11 μήνες το οδικό δίκτυο του Πηλίου δεν έχει αποκατασταθεί, ο δρόμος πριν το Τρίκερι σε μια απόσταση 200 μέτρων είναι γκρεμισμένος,
το παρκινγκ στις Μηλιές υποχώρησε και εγκλώβισε οχήματα και η περιφέρεια διά του συντονιστή πολιτικής προστασίας δεν έχει μεριμνήσει για την αποκατάστασή τους, καταδικάζοντας τους επιχειρηματίες σε απώλεια εσόδων από τον μειωμένο τουρισμό, ας μην περιμένουμε καμιά σωστή αντίδραση στο μεγάλο θέμα οικολογικής καταστροφής του Παγασητικού. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, και καταδίκασαν ολόκληρη όμορη πόλη στην καταστροφή.
Το θέμα είναι γιατί δεν το παραδέχονται και να ζητήσουν βοήθεια;
Προσωπικά θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση όλων των αρχών για το καλό της πόλης μας ή ακόμη και της περιφέρειας.
Έστω και τώρα, μετά την οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν με πράξεις και παραλείψεις τους στον Παγασητικό, λύσεις υπάρχουν. Λύσεις που θα καθαρίσουν τον Παγασητικό άμεσα, δίχως να κοροϊδεύουν τον κόσμο όπως δείχνει η φωτό.
Ενδιαφέρονται για τη σωτηρία όλων μας και τη σωτηρία της τοπικής οικονομίας ;
Οψόμεθα…
***Υ.Γ: Ας μεριμνήσει ο κ Κουρέτας, για την οικονομική στήριξη των αλιέων της Μαγνησίας. Οι άνθρωποι καταστράφηκαν από τις ανεξήγητες και αδικαιολόγητες ενέργειες της περιφέρειας.